Goście w dom, zapiekanka w piekarniku

Bycie studentem nie jest wcale takie proste, jak się niektórym – zwłaszcza starszym pokoleniom – wydaje. Prócz nauki oraz robienia projektów na tematy, o których najczęściej nie ma się zielonego pojęcia, dochodzi jeszcze konieczność socjalizowania się. A, jak wiadomo, z tym bywa bardzo różnie, bo nie każda integracja wiąże się z pójściem na wielką imprezę i napiciu się z obcymi ludźmi.

Czasami zwyczaj oraz uprzejmość wymaga, aby zaprosić parę osób do siebie do domu i wspólnie spędzić piątkowy wieczór nad planszówkami albo maratonem filmowym bądź serialowym. W takich sytuacjach odpowiedzialność spadająca na gospodarza potrafi przytłoczyć, bo pojawia się problem, co zaserwować do jedzenia, żeby zyskać w oczach gości i jednocześnie nie zamówić pizzy?
Na ratunek przybywa zapiekanka ryżowa, która nie dość, że jest łatwa do przygotowania, to w dodatku naprawdę syci. Warunkiem koniecznym jest posiadanie piekarnika oraz co najmniej 5-litrowego naczynia żaroodpornego.

Lista składników przedstawia się następująco: 300-400 gramów ryżu białego, 2 paczki francuskiej zupy cebulowej marki Knorr, 2 kubki śmietany kremówki 30% i ok. pół kilo piersi z kurczaka, sól.
Jeśli chodzi o wykonanie, można spróbować różnej kolejności dodawania składników.

Poniżej jeden z nich:

Najpierw zagotować ryż, soląc go według uznania. Po ugotowaniu wyłożyć go równomiernie na dno naczynia. Później pokroić w kostkę pierś z kurczaka i natrzeć ją jedną zupą cebulową, a następnie rozłożyć na wierzch ryżu. Jednym z ostatnich kroków jest wymieszanie śmietany z drugą zupą cebulową i przelanie tej mieszanki do naczynia. Na koniec włożyć je do piekarnika, rozgrzanego wcześniej do maksymalnej temperatury. Odczekać ok. 20-25 minut, aż zarówno wierzch, jak i spód przyrumienią się lekko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *