Pomimo tego, że Święta Wielkanocne są już za nami, nam z pewnością smak świątecznego, niedzielnego śniadania pozostanie na długo w pamięci. Jeśli właśnie stoicie przed wyborem odpowiedniej przekąski dla Waszych gości na wieczorne lub popołudniowe spotkanie, doskonale jeśli powrócicie swoimi myślami właśnie do tego dnia i pozwolicie sobie na utrzymanie nastroju wielkanocnego, nieco dłużej. Jedną z potraw, która nierozerwalnie kojarzy się z tymi Świętami, są jajka faszerowane. Wybierz kilka rodzajów tego przysmaku i udekoruj nim stół na wejście Twoich gości.
Propozycja 1: Faszerowane jajka z dodatkiem z łososia
To danie wykwintne, bo posiada w swoich składnikach delikatne i przepyszne mięso łososia. Pomimo tego, że akurat ten przysmak nie należy do najtańszych, z pewnością możesz pozwolić sobie na zakup kilku plasterków potrzebnych do stworzenia kolorowych przystawek.
Przygotowanie: Masę do położenia na wydrążone białka stwórz z pokrojonego łososia z dodatkiem koperku i soku z cytryny. Całość możesz przykryć kaparami. Gotowe!
Propozycja 2: Jajka faszerowane z szynką
To klasyczne, bardzo popularne jajka faszerowane z wykorzystaniem chudej szynki.
Przygotowanie: Pokrój w drobną kostkę szynkę, ogórki kiszone i paprykę. Całość wymieszaj z majonezem oraz odrobiną musztardy. Gotowy przysmak przystrój koperkiem lub szczypiorkiem.
Propozycja 3: Jajka z tuńczykiem
To nasza druga propozycja jajek z farszem z dodatkiem rybnym. Tym razem tuńczyk może posłużyć za doskonałe przełamanie dla pozostałych, mniej wyrazistych dodatków. Do tego przepisu doskonale nada się puszkowany tuńczyk w oleju.
Przygotowanie: Utrzyj żółtka z majonezem, tuńczykiem oraz kiszonym ogórkiem pokrojonym w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pamiętaj o tym, by wszystkie jajka ugotować na twardo a wcześniej przygotowaną masę włożyć wcześniej do lodówki, by świeży farsz położyć na jajka tuż przed pojawieniem się gości.