Jakie są najlepsze roślinne źródła białka?

Białko roślinne jest alternatywnym składnikiem odżywczym dla osób niejedzących mięsa i/lub produktów odzwierzęcych. Wprowadzenie roślinnych źródeł białka ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, ponieważ m.in. pozwala na redukcję masy ciała, poprawia stan skóry włosów i paznokci. Osoby, które nie jedzą mięsa powinny tak komponować dietę, aby dostarczać jak najlepiej przyswajalne białko roślinne.

Jakie jest białko w roślinach?

Białko w roślinach nazywane jest również niepełnowartościowym, ponieważ ma mniej aminokwasów egzogennych, które są niezbędne do prawidłowej syntezy białka ustrojowego. Dlatego, gdy nie jesz mięsa ani produktów odzwierzęcych musi jeść produkty, które są świetnymi źródłami białka roślinnego. Są to m.in. rośliny strączkowe, orzechy, a nawet grzyby. Pamiętaj, że w soi są fitoestrogeny, które mają podobne działanie do kobiecych estrogenów, dlatego pani powinny spożywać produkty sojowe z umiarem, a w niektórych przypadkach trzeba je nawet wykluczyć z diety.

Jakie są źródła białka roślinnego?

Głównym źródłem białka roślinnego są rośliny strączkowe, a wśród nich soja oraz nasze rodzime gatunki takie jak: groch, bób i fasola. Rośliny te oprócz białka zawierają również szereg cennych dla zdrowia składników mineralnych m.in. błonnik pokarmowy, witaminy i mikroelementy. Weganie z roślin strączkowych wykonują różnego dania m.in. pasty, zupy, a nawet dania główne.

Innymi dobrymi źródłami białka roślinnego są orzechy i pestki, które zawierają również cenne dla zdrowia kwasów Omega-3 oraz składników mineralnych, np. magnez, cynk i selen.

Białko roślinne – produkty, które trzeba włączyć do diety

Jeśli jesteś wegetarianinem, to na pewno zastanawiasz się, jakie produkty spożywcze warto włączyć do diety, aby dostarczyć do organizmu białko roślinne. Największa zwartość białka jest w płatkach drożdżowych. Możesz je zastosować m.in. jako posypkę do ziemniaków, czy zjeść zamiast sera. Są również świetnym zagęszczaczem do zup i sosów. Świetnym źródłem białka roślinnego jest soja, ale kobiety nie powinny jej jeść zbyt dużo, bo zaburza gospodarkę hormonalną organizmu. Białko roślinne w dużych ilościach zawierają również orzechy arachidowe (zimne), ale pamiętaj, wybieraj te niesolone. Wbrew nazwie orzechy ziemne należą do rodzinny bobowatych, dlatego mogą je jeść osoby uczulone na inne gatunki orzechów.

Innych dobrych źródeł białka roślinnego jest bardzo dużo. W ilości powyżej 20 g białko roślinnego na 100g produktu można znaleźć w takich produktach jak: soczewica zielona i żółta, pestki dyni, nasiona słonecznika, czy fasola.

Pamiętaj, że nawet najlepiej przyswajalne białko roślinne nie zastąpi białka zwierzęcego, dlatego tak ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta. Zarówno nadmiar, jak i niedobór białka jest bardzo szkodliwy dla organizmu. Jeśli nie umiesz ułożyć takiego jadłospisu, to skorzystaj z naszego cateringu dietetycznego. W ofercie mamy dietę wege, która została stworzona z myślą o osobach preferujących produkty roślinne.