Liczi smoczy owoc – czym jest, właściwości

Właściwości liczi smoczy owoc jest znany od zarania dziejów. Na początku spożywania, owoc ten był znany głównie plemionom, które zamieszkiwały Amerykę Południową. Z biegiem lat naukowcy cierpliwie badali ten owoc pod kątem występowania właściwości i zawartości składników odżywczych. Liczi jest bogate w witaminy i minerały, a większość z nich jest przeciwutleniaczami. W praktyce owoc ten potrafi zapobiec otyłości, a także wzmocnić układ odpornościowy. Jeśli chcesz poznać właściwości liczi smoczy owoc, to koniecznie przeczytaj nasz artykuł. 

Liczi smoczy owoc, jako antyoksydant

Liczi smoczy owoc składa się z betalainy, czyli naturalnego barwników, w skład którego wchodzą żółto – pomarańczowe betaksantyny i czerwono-fioletowe betacyjaniny. Na uwagę zasługuje fakt, że związku betalainowe nie są znane w produktach roślinnych. Występują natomiast w omawianym w owocu, botwinie, opuncji, amarantusie, a także buraku ćwikłowym. Historycznie wcześniej wykonane badania, gdzie przedmiotem rozważań był liczi smoczy owoc, okazało się, że betalainy mają silne działanie przeciwutleniające. Wykazano także, że betalainy potrafią hamować utlenienie lipidów i chronią czerwone krwinki podczas chemioterapii. To bardzo ważne odkrycie, pozwalające wzmocnić organizm podczas procesu leczenia na bazie chemii. 

Liczi smoczy owoc – zmniejsza insulinooporność 

Z badań przeprowadzonych w Zhejiang University w Hangzhou (Chiny) wynika, że liczi smoczy owoc skutecznie chroni przed otyłością, a także chorobami z nią związanymi. W kontekście otyłości mowa przede wszystkim o trapiących współczesne społeczeństwo chorobach tj. insulinooporność czy stłuczenie wątroby. Przeprowadzone badania na myszach, będące na diecie wysokobiałkowej wykazało, że podawanie zwierzątkom smoczego owocu spowodowało spadek masy, a także zmniejszyło ryzyko powstania stanów zapalnych, insulinooporność czy stłuczenia wątroby. Według chińskich naukowców substancją odpowiedzialną za tak pozytywne oddziaływanie na organizm jest właśnie wcześniej wspomniana betalaina.