Miody rzepakowe i ich cenne właściwości zdrowotne

Dobroczynny wpływ miodu na organizm człowieka znany jest od wieków. W końcu nie bez powodu uznawany jest za naturalny antybiotyk i produkt, który można stosować w celach profilaktycznych, aby zapobiec wielu chorobom. Miody rzepakowe uchodzą za jedne z popularniejszych miodów w Polsce. Łatwo je rozpoznać, ponieważ po skrystalizowaniu mają bardzo jasny, kremowy kolor. Miód ten jest jednym z pierwszych, jaki każdego roku zbierany jest przez pszczelarzy, co oznacza, że delektować można się nim już na początku maja. Wtedy właśnie możemy podziwiać piękne, jaskrawo-żółte pola kwitnącego rzepaku, którego pyłek jest zbierany przez pracowite pszczoły. A jakie korzyści zdrowotne płyną ze spożywania miodu rzepakowego?

Miody rzepakowe – wpływ na organizm człowieka

O właściwościach zdrowotnych miodu rzepakowego można powiedzieć bardzo wiele. Z pewnością jest on zalecany przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, ponieważ znajdujące się w nim olejki eteryczne przynoszą ulgę w nieżytach. Ponadto miody rzepakowe pomagają wzmocnić odporność, jak również dodają energii, co jest szczególnie ważne w procesach regeneracji. Miody rzepakowe powinno spożywać się również w celach zapobiegających rozwojowi różnych chorób krążenia, w tym miażdżycy. Wśród właściwości miodu o delikatnie ostrym smaku należy wymienić też łagodzenie stanów zapalnych układu krążenia, dwunastnicy czy żołądka. Warto dodać, że miód rzepakowy może być stosowany również jako maseczka, która pozwoli cieszyć się gładką cerą.