Natura w kuchni, czyli zioła lepsze niż gotowe przyprawy

Z pewnością wielu z nas codziennie słyszy nowe pomysły dotyczące tego, jak lepiej i zdrowiej się odżywiać. Zastanawiamy się również, w jaki sposób zdrowo i smacznie przyrządzić obiady oraz kolacje bez nadmiernego używania gotowych przypraw i jak możliwie najlepiej uniknąć nadmiernego spożywania cukru oraz soli. Zobacz kilka najbardziej naturalnych form przyprawiania naszych frykasów.

Świeże zioła

To zawsze jedna z najlepszych i najsmaczniejszych form przyprawiania dań. Zamiast proszkowanych w saszetkach, warto wybrać się na targ lub niemal do każdego większego supermarketu i kupić kilka doniczek świeżutkich przypraw. Taka wystawa kuchennego ogródka zapewni nam nie tylko niezapomniane wrażenia smakowe, ale także zapachowe i estetyczne. Doniczki z zielonymi małymi drzewkami z pewnością doskonale wkomponują się w wystrój Twojej kuchni.

Redukcja soli i cukru

Nie bez przyczyny o dwóch białych przyprawach mówi się, że mogą być dla naszego organizmu cichymi zabójcami. Zarówno cukier, jak i sól składają się, oprócz swoich jedynie kilku wartości odżywczych, w większości z samych wad. Jedzenie zbyt słodkich produktów i dodawanie zbyt dużej ilości soli do dań negatywnie wpływa na nasz układ krążenia, powoduje przybieranie tkanki tłuszczowej, a w rezultacie może prowadzić do powstania szeregu chorób sercowo – naczyniowych, a nawet miażdżycy czy cukrzycy. Doskonałą alternatywą na te elementy w naszej kuchni może być:

  • Stewia – naturalny zamiennik cukru, który dodatkowo bardzo korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia i poziomu cholesterolu. Uwaga! Jest ponad 200 razy słodsza od cukru dlatego jej użycie ogranicz do minimu.
  • Syrop klonowy – ten przysmak przywieziony ze Stanów Zjednoczonych również doskonale nadaje się do wykorzystania jako zamiennik cukru. Ma zdecydowanie mniej kalorii niż cukier a nawet miód oraz posiada działanie bakteriobójcze i oczyszczające.
  • Czosnek – to godny zastępca soli, który posiada, między innymi witaminy z grupy B oraz sole mineralne. Nie każdy jednak może pozwolić sobie na dodawanie tego przysmaku do wszystkich dań ze względu na jego intensywny zapach.
  • Majeranek oraz natka pietruszki – nikt nie spodziewałby się tego, że to właśnie te przyprawy mogą być stosowane zamiast soli. Majeranek nada potrawom intensywnego aromatu i odpowie za soczystość, podczas gdy bogata w witaminy A, C oraz żelazo natka pietruszki skutecznie zastąpi smak soli w potrawach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę ze zdrowym gotowaniem, nic straconego. Mamy nadzieję, że zarówno te przedstawione wyżej pomysły, jak również Twoja inwencja twórcza pozwolą Ci na zmianę swoich nawyków żywieniowych na lepsze!