Kilka pomysłów na wiosenny początek dnia

Zbliża się jedna z najpiękniejszych pór roku, która zachwyca nie tylko zróżnicowanymi kolorami drzew, krzewów i roślin na zewnątrz. Wiosna, bo o tej porze roku mowa, pozwala nam również na otoczenie się mocą barw, również w naszej kuchni. Szereg produktów spożywczych, które idealnie nadają się spożycia właśnie teraz, to kopalnią wartości odżywczych, a co za tym idzie przyjmowane codziennie dostarczą naszemu organizmowi potrzebne witaminy i minerały.

Posiłkiem, który bez wątpienia zasługuje na miano tego najważniejszego w ciągu dnia, jest śniadanie. Dzięki temu, że przyroda właśnie teraz raczy nas najlepszymi zbiorami, warto wykorzystać najświeższe produkty i przygotowywać z nich pożywne i smaczne śniadanie!

1. Kolorowa sałatka z kaszą

Aby wprowadzić się w możliwie najlepszy, wiosenny nastrój, zacznij dzień od bogatej w zróżnicowane składniki, pysznej sałatki. Przygotuj pomidory, zielone ogórki, pęczek rzodkiewek, czerwone cebulki oraz szczypiorek, posiekaj je na drobne kawałeczki i włóż do Twojej ulubionej miseczki. Tak pokrojone składniki dopraw solą i pieprzem. Aby dać sobie możliwość na nieco pożywniejsze śniadanie, dodaj do przygotowanej sałatki ugotowaną kaszę jaglaną. Ten składnik znacznie ociepli posiłek i zapewni większą sytość.

2. Śniadaniowe placki ze szpinaku

Kto z nas nie marzy codziennie o ciepłym śniadaniu, najlepiej w postaci naleśników ze zróżnicowanym nadzieniem? My mamy na tę potrzebę doskonałą odpowiedź. Aby zrezygnować, chociaż jednego dnia, z innej, niż kanapkowej formy rozpoczęcia dnia, przygotuj placuszki, tym razem w całości przygotowane ze szpinaku. Do stworzenia takiej wiosennej uczty, potrzebujesz:

  • 250 g szpinaku (liście lub mrożonka)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki razowej
  • 1 jajko
  • 2 suszone pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Aby przygotować placuszki, rozgrzej oliwę na patelni i dodaj zmieszane uprzednio składniki w postaci jajka, mąki oraz płatków owsianych połączonych z doprawionym szpinakiem.

To jedynie kilka pomysłów na ciekawe i lekkie śniadania. Spróbuj wykorzystać nasze pomysły lub stwórz swoje własne, niecodzienne kompozycje, oczywiście wykorzystując najlepsze wiosenne składniki!