Rodzaje kaw z mlekiem — która jest najlepsza?

Parzenie kawy to rytuał, który w różnych zakątkach świata wygląda inaczej, podobnie zresztą jak kwestia dodawania doń mleka. W różnych szerokościach geograficznych mamy różne dodatki w postaci mleka, lodów, czekolady. Zobaczmy, jakie są najbardziej popularne rodzaje napojów z kofeiną?

Czy kawa z mlekiem jest zdrowa?

Dla wielu osób mleko i kawa to duet doskonały, a z dodatkiem cukru, wymarzone trio do ulubionego ciastka, ciasta, czy jako samodzielny deser. Słodzenie pozwala złagodzić smak napoju, a mleko hamuje wchłanianie kofeiny, pomaga wyrównać bilans wapnia w organizmie (jak bowiem wiadomo  tzw. mała czarna wypłukuje poza magnezem — wapń właśnie). Wiele prowadzonych badań nie rozstrzyga jednocześnie, który wariant kawy jest zdrowszy, w jednym i w drugim przypadku nie można zapominać, że zawiera ona kofeinę, której wpływ na ciało człowieka jest dyskusyjny, by nie powiedzieć, że szkodliwy. Jeśli lubimy kawę bez dodatków, warto wiedzieć, że w zależności od gatunku, będzie mieć ona różną zawartość kofeiny w sobie. Za najszlachetniejszą w smaku zalicza się Arabicę, dostępną w wersji ziarnistej, jak np. Woseba Arabica o niskiej kwasowości i delikatnym, harmonijnym smaku, czy też mielonej i tzw. expresowej — rozpuszczalnej. Gdy potrzebujemy przysłowiowego zastrzyku energii sprawdzi się wybrany typ kawy Robusta, która zawiera do 2,7% kofeiny.

Racjonalnie spożywany ten rodzaj napoju w ilości filiżanki dziennie pozytywnie wpływa na pamięć, koncentrację, pracy mózgu. Ponadto kawa niweluje poczucie zmęczenia, przyśpieszając przepływ krwi, co skutkuje lepszym dotlenieniem organizmu. Kawa z mlekiem będzie miała zbawienny wpływ na błony śluzowe żołądka, u osób walczących z chorobami układu pokarmowego, nadwrażliwością.

Cappuccino, latte a może mokka — jaka kawa jest najlepsza?

Spośród wszystkich rodzajów kaw z mlekiem z całą pewnością do najbardziej popularnych i znanych na całym świecie jest połączenie espresso ze spienionym mlekiem, czyli nic innego jak cappuccino. Do jego przygotowania potrzeba 125 ml spienionego mleka (otrzymanego ze 100 ml zimnego mleka, które wykorzystując gorącą parę ubija się na gęstą piankę. We Włoszech jest ona serwowana w porze dopołudniowej, na śniadanie wraz ze słynnym rogalikiem cornetto w restauracjach często podaje się je ozdobione fantazyjną dekoracją z kakao lub sypkiej czekolady.

Do innych polecanych rodzajów kaw dla wielbicieli połączenia kawy z mlekiem zaliczyć można: 

  • Caffé latte,
  • Latte macchiato,
  • Mokka,
  • Flat white,
  • Espresso macchiato.

Zanim podpowiemy, pokrótce jak je wykonać, mała podpowiedź co do bazy. Do ich przygotowania należy użyć ziaren Arabiki, np. mieszanki Brazylii, Etiopii, Gwatemali o dość krótkim procesie palenia, ewentualnie połączenia wspomnianego rodzaju z Robustą z Indii.

Caffé latte, czyli mleko z kawą

To kawa z dużą ilością mleka idealna na typową południową przerwę w pracy. Serwuje się ją w wysokich szklankach z przezroczystego szkła. Bazą jest espresso, na które wylewa się dużą ilość ciepłego, lekko spienionego mleka w proporcji ⅓ kawy oraz ⅔ mleka.

Macchiato, czyli kawa poplamiona

Ciekawą alternatywą napojów mlecznych są macchiato, czyli tzw. kawy poplamione.  Wariant mleczny, czyli latte macchiato to zatem nic innego jak mleko splamione kawą. W pierwszej kolejności wlewa się gorące spienione mleko, następnie espresso, które sprawia, że napój dzieli się z trzech warstw mleka, kawy i pianki — w proporcji  ¾ mleka oraz ¼ espresso. W odwrotnej sytuacji gdy serwujemy espresso macchiato porcję espresso uzupełnia się odrobiną spienionego mleka.

Mokka — czekoladowa moc

W przypadku kawy mokka bazą nadal pozostaje espresso. Podaje się je w wysokich 200 ml szklankach. Na kawę należy wlać gorące mleko i dodatkowo ciemną lub mleczną czekoladę. W odróżnieniu od cappuccino i latte nie zawiera ona pianki. Ciekawą jej alternatywą będzie gałka bitej śmietany i posypka z cynamonu lub kakao.

Flat white kawa rodem z Nowej Zelandii

Podając w dużej filiżance podwójne espresso zalane spienionym mlekiem otrzymamy nic innego jak kawę flat white. To napój idealny na początek nowego dnia i porządny zastrzyk energii.