Sałatka jarzynowa – kopalnia witamin

Nasz organizm jest przyzwyczajony do zmian nawyków żywieniowych często nawet lepiej, niż my sami. W momencie, kiedy zrzucamy kilka warstw ubrań, jesteśmy gotowi również na rezygnację
z kilku przybranych w trakcie zimy nadmiarowych kilogramów. Kiedy za oknem robi się zdecydowanie cieplej, większość z nas decyduje się na radykalne zmiany środka lokomocji na rowery czy rolki, czy, jeśli możemy sobie na to pozwolić, piesze spacery do pracy.

Klasyczna sałatka jarzynowa

Każdy z nas doskonale kojarzy uwielbianą przez starszych i młodszych sałatkę jarzynową. W zależności od rejonu a także przyzwyczajeń, jest przyrządzana nieco inaczej. Składnikami, które jednak zawsze muszą pojawić się w tym przysmaku są ugotowane i posiekane ziemniaki, groszek, jajka, marchewka, a także ogórki kiszone i pietruszka. Aby nasza sałatka jarzynowa stworzyła nieco mniej kaloryczne danie, dodaj do jej dressingu jogurt naturalny zamiast majonezu.

Wartości odżywcze

Białko – 2 g
Węglowodany – 7 g
Tłuszcze – 8 g
Błonnik – 2 g
Wartości energetyczne – 150 kcal

Oprócz samych wartości odżywczych, nasze ukochane sałatki jarzynowe posiadają również szereg potrzebnych dla organizmu witamin.

Witaminy

beta-karoten – 702.00 μg
Witamina A – 130.00 μg
Witamina E – 7.00 mg
Witamina C – 5.00 mg
Folacyna – 18.00 μg

Jak widać, ilość zróżnicowanych witamin i wartości odżywczych w sałatce jarzynowej, jest imponująca. Każdy z nas, kto ma szansę spożywać kilka porcji sałatki jarzynowej w tygodniu, z pewnością nie musi przyjmować już równoważnej ilości witamin w postaci tabletek lub innych, może mniej lubianych, warzyw.

Postaramy się zatem, szczególnie kiedy zbliża się cieplejszy okres wakacyjny, zadbać nieco o swoje zdrowie i figurę i zacząć spożywać więcej warzyw, także w sałatkach. Co więcej, ich ciężkie i kaloryczne dressingi zamieśmy na przykład na te stworzone z jogurtów naturalnych. Skutek w postaci lepszego samopoczucia i wyglądu, gwarantowany!