Talerze do pizzy – praktyczne rozwiązanie dla restauracji i nie tylko

Ciężko jest znaleźć osobę, która nie przepada za wyjątkowymi smakami, oferowanymi przez włoską kuchnię. Długie makarony, wyborny sos pomidorowy oraz ogromne ilości topionego sera, wzbogaconego o liczne dodatki pokroju pieczarek, to kombinacja, której nie sposób się oprzeć. Nie dziwi więc fakt, że specjalistyczne, elektryczne piece do pizzy stają się coraz częstszym widokiem w polskich kuchniach, stanowiąc znakomitą alternatywę dla prostszych produktów, widywanych w sklepowych zamrażarkach. Warto jednak pamiętać, że tradycyjne rozwiązania dla hobbystów nie powinny ograniczać się wyłącznie do samego procesu przyrządzania. Także i serwowanie możemy bowiem znacząco uatrakcyjnić, uzupełniając domową zastawę o talerze do pizzy, zaprojektowane z myślą o łatwiejszym rozdzielaniu kawałków i zapobieganiu ześlizgiwania się ich z naczynia. W niniejszym artykule opowiemy, dlaczego każdy miłośnik tego legendarnego dania powinien postawić na tego typu akcesoria.

 

Prezencja potrawy ma znaczenie

 

Specjalistyczne talerze do serwowania pizzy to wyjątkowy typ zastawy, widywany na co dzień w niemal każdej włoskiej restauracji. Niezwykle istotne jest bowiem zapewnienie przyrządzonemu daniu jak najlepszej prezencji, sprawiając, że końcowy efekt kulinarnych starań wręcz zachęca gości do skosztowania. Jak zauważa bowiem wielu ekspertów z całego świata, wygląd serwowanej potrawy ma równie duże znaczenie dla możliwości cieszenia się nią, co sam jej smak. Talerze na pizze są więc idealnym rozwiązaniem dla każdego miłośnika włoskich przysmaków, lubującego się w serwowaniu przyrządzonych przez siebie potraw odwiedzającym go znajomym.

 

Dobór talerza do pizzy

 

Wybierając talerz do pizzy, z pewnością zauważymy, że możliwości są tu niemal nieograniczone. Akcesoria te są bowiem dostępne zarówno w wersji obiadowej, uchodzącej za domyślną, jak i w formie mniejszych talerzyków deserowych. Producenci zastawy tego typu nie zapomnieli również o zróżnicowanej kolorystyce. Chociaż większość talerzy tego typu odznacza się standardowym, białym kolorem, na rynku nie brakuje również akcesoriów, pozwalających na dopasowanie ich do już wykorzystywanej zastawy.

Oprócz koloru talerza, powinniśmy zwrócić również uwagę na jego średnicę. Parametr ten powinien być dostosowany przede wszystkim do wymiarów przyrządzanych przez nas potraw. W przypadku pizzy mniejszej, przygotowanej dla maksymalnie dwóch osób, spokojnie wystarczy nam talerz o średnicy do 35 cm. Jeśli odwiedza nas jednak regularnie większe grono znajomych, warto jest postawić na talerze do pizzy o średnicy nawet 50 cm.

Na rynku nie brakuje również akcesoriów, oferujących nam szereg podręcznych, niestandardowych rozwiązań. Nowoczesny talerz do pizzy może być więc wyposażony w specjalistyczne rowki, ułatwiające krojenie ciasta. Ciekawym rozwiązaniem jest tu także zastawa o niespotykanym kształcie, z praktycznymi uchwytami. Zwróćmy też uwagę na materiał, z którego wykonano dane akcesorium. Podstawową opcją są tu talerze ceramiczne, odznaczające się znakomitą wytrzymałością. Jeśli cenimy sobie z kolei nowoczesność, warto jest postawić z kolei na stylowe, kamienne akcesoria.