Właściwe przechowywanie produktów spożywczych

 

Artykuły żywieniowe i czas ich przydatności

 

Produkty spożywcze mają określony okres przydatności do spożycia. Z uwagi na swoją specyfikę mamy produkty długo i krótkoterminowe. Spożywanie niektórych produktów po terminie może okazać się szkodliwe dla zdrowia. Po coś przecież te daty na opakowaniach się znajdują. Czytajmy więc na zakupach ze zrozumieniem. Jeśli wiemy, że czegoś nie zjemy w najbliższym czasie, nie ma sensu robić dalekosiężnych zapasów. Z czasem dostrzegamy jakiś produkt upchany w lodówce i kiedy chcemy po niego sięgnąć okazuje się, że nie jest zdatny do jedzenia. Wówczas ląduje w koszu. Takie praktyki doprowadzają do marnotrawstwa jedzenia, które jak się okazuje jest niepochlebnym, aczkolwiek powszechnym procederem. Miejsce produktów spożywczych jest na talerzu, a nie w śmietniku. Dlatego warto robić rozsądne i sensowne zakupy. Najlepiej tworzyć listę posiłków na kilka dni i kupować potrzebne produkty. Założenie, że coś może się przyda w przypadku żywności jest błędnym myśleniem.  Dlatego istotne jest czytanie etykiet i zapoznawanie się zamieszczonymi tam informacjami. Od kilku lat mowa jest o tym jak wiele jedzenia ląduje w koszach na odpady. Kampanie społeczne mówią temu stop i kierują uwagę na pożyteczne praktyki, jak odpowiednie formy przechowywania żywności. Wpływa to kształtowanie właściwych postaw, takich jak rozsądne zakupy, poszanowanie dla żywności oraz umiejętne jej przetwarzanie. Zauważa się, że wzrost odpadów żywieniowych jest szczególnie wysoki po świętach Bożego Narodzenia. Świadczy to o braku racjonalnego podejścia do świątecznych przygotowań. 

Co zrobić, gdy zostaje żywność?

 

 

Czasami żywność zostaje i trzeba ją w odpowiedni sposób przechować, aby nadawała się jeszcze do spożycia. Tak jest często po różnego rodzaju uroczystościach. Wówczas dobrym rozwiązaniem może się okazać zamrożenie produktów oraz gotowych potraw. Proces zamrożenia przedłuża żywotność składników spożywczych. Przy mrożeniu produkty nie tylko zyskują dłuższą żywotność, ale także i nie tracą swoich właściwości odżywczych. To sprawia, że utrzymywane po odmrożeniu zachowują cały swój skład. Należy jednak pamiętać, że nie należy mrozić produktów, które już raz zostały rozmrożone. Może to doprowadzić do namnażania się bakterii, które są szkodliwe dla zdrowia. Nie mrozimy także produktów ciepłych lub gorących. Najpierw zostawiamy je do wystygnięcia. Ważne jest także, że jeśli zamrażamy pieczywo lub sporą ilość danej potrawy, lepiej jest je poporcjować. Czas zamrożenia także jest ograniczony, nie należy trzymać produktów w zamrażarce w nieskończoność. Wówczas możemy wyciągać z zamrażarki porcję, która odpowiada aktualnemu zapotrzebowaniu. W lokalach gastronomicznych zamrażarka gastronomiczna pełni istotną funkcję. Pozwala na optymalne warunki przechowywanie produktów spożywczych przeznaczonych do spożycia. Profesjonalne zamrażarki gastronomiczne, które nadają się także do użytku  prywatnego dostępne są na hendi.pl.