Zastosowanie kawy w kuchni

Kawa to nie tylko produkt, z którego możemy przyrządzić świetny napój. To także dodatek do dań oraz deserów, które przede wszystkim szokują gości. Jakie są ich przykłady? Sprawdzamy.

Kilka słów o kawie

Kawa to unikalny produkt, który przywędrował do nas prosto z Etiopii. To właśnie tam po raz pierwszy ją odkryto przez nietypowe zachowania zwierząt, które jadły jej liście. Unikalny smak oraz zapach kawy kojarzą nam się z każdym porankiem w domu lub pracy. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej życia. Kawa zawiera w sobie kofeinę, która dodaje nam energii oraz zapobiega uczuciu zmęczenia. Dzięki temu pracujemy wydajniej.

Kawa w kuchni ma wiele różnorodnych zastosowań. Jej charakterystyczny smak jest bazą dużej części deserów oraz innych popularnych ciast. W Europie to właśnie Włochy kojarzone są z całym procesem jej parzenia oraz picia. Stąd pochodzi wiele różnych nazw kaw takich jak espresso lub cappuccino. Włosi posiadają swoją własną tradycję oraz rytuał spożywania tego napoju. Dla przykładu espresso jest przez nich pite w kilka chwil stojąc zaraz obok baru. Typowe włoskie śniadanie to caffe e cornetto, czyli rogalik z kawą. Zazwyczaj napar piją w ciągu dnia, rzadziej rano.

Kawa jako deser

Niewiele osób wie, ale kawa sama w sobie może być pysznym deserem. Wymaga od nas jednak odpowiedniego przygotowania. Napój w zależności od gatunku ziaren będzie wyróżniał się smakiem oraz aromatem. Arabica na przykład doskonale nadaje się do różnego rodzaju deserów, ponieważ zawiera duże stężenie cukrów. Robusta natomiast wykorzystywana jest często do produkcji kaw rozpuszczalnych, które mają swoje unikalne miejsce w świecie słodkości.

Dobrą propozycją szybkiego deseru będzie kawa po wietnamsku. Nazwa może wydawać się nam odbiegająca od europejskiej kultury oraz tradycji, jednak jest to jedynie pozór. Ca Phe Trung to nic innego jak kawa z dodatkiem kogla mogla. Towarzyszy on nam od dzieciństwa. Jego przygotowanie zajmuje nam jedynie kilka minut oraz składa się z dosłownie dwóch składników: jajek oraz cukru. Chcąc wykonać ją profesjonalnie powinniśmy zamiast cukru kryształowego zaopatrzyć się w skondensowane mleko. Wówczas nasz kogel mogel będzie bardziej kremowy oraz pozbawiony jakichkolwiek grudek. Jako kawę do tego przepisu możemy wykorzystać Woseba mocca fix gold, która łączy w sobie wiele wysokiej jakości gatunków kaw. Dodatkowo jest ona rozpuszczalna przez co ułatwia nam spożycie deseru.

Przygotowanie kawy po wietnamsku rozpoczynamy od zaparzenia naszej kawy w około 80-90 stopniach Celsjusza. Nie może być ona wyższa, ponieważ zyskuje wówczas więcej goryczy. Może to popsuć jej smak oraz aromat. Następnym krokiem w przepisie będzie przygotowanie kogla mogla. Do tego wystarczą nam dwa jajka oraz cztery łyżeczki mleka skondensowanego. Do miseczki lub szklanki oddzielamy dokładnie białka od żółtek. Do żółtek dodajemy mleko skondensowane oraz całość miksujemy do uzyskania jasnej, kremowej masy. Zazwyczaj trwa to około 5 minut. Z pozostałych białek możemy wykonać na przykład bezę lub domową maseczkę na włosy. Unikniemy wówczas marnotrawca jedzenia. Końcowy etap wykonywania kawy po wietnamsku to ułożenie na napoju warstwy kogla mogla. Będzie on utrzymywał się na powierzchni naparu co dodaje korzystnego efektu wizualnego. Warto podkreślić to używając do tego przeźroczystych szklanek.

Kawa po wietnamsku to doskonały deser, który wyróżnia się kremowym oraz słodkim smakiem. Zdecydowanie nada się jako dodatek do rozmów z przyjaciółmi. Jest on prosty oraz szybki przez co możemy go wykonać nawet w trakcie niespodziewanej wizyty gości. Do jego przygotowania nie musimy zaopatrywać się w specjalistyczne urządzenia takie jak mikser. Cały proces wykonania deseru możemy przyrządzić za pomocą trzepaczki lub zwykłego widelca.

Kawa to produkt, który doskonale łączy się z deserami. Niektóre przepisy sprawiają, że może on być także daniem samym z sobie. Mnogość różnorodnych zastosowań sprawiają, że doskonale sprawdzi się w naszej kuchni. Eksperymentując z kawą możemy trafić na doskonałe połączenia. Napar świetnie pasuje do orzechów, czekolady oraz śmietanki. Wystarczy dobrać odpowiedni gatunek kawy, aby uzyskać unikalny smak oraz aromat.