Zdrowy, lekki i sycący obiad? Dzięki kilku prostym trikom zadowolimy nawet największego łasucha!

Utrzymywanie smukłej sylwetki, zdrowe odżywianie a przede wszystkim zróżnicowane diety, stały się ostatnio tematami, które z pewnością wielu z nas, szczególnie tym o pełniejszych kształtach, spędzają sen z powiek. Wszyscy ćwiczą i dbają o to, by być wysportowanym. Jednak nie zawsze każdemu z nas taki styl bycia w pełni zadowala. Co zatem z osobami, które zdecydowanie przeciwstawiają się obecnym trendom? Nic w tym niestosownego. Ważne, by nie przesadzić ani w jedną, ani w drugą stronę. Jeśli zatem posiadasz bliską siebie osobę, która chciałaby zrzucić kilka kilogramów, ale nie dokładnie nie wie, od czego zacząć, skorzystaj z naszych porad na zdrowe, a co najważniejsze, sycące posiłki.

Zamień mięso na ryż!

Ryż jest niesamowicie pożywnym elementem diety, który powinien pojawić się w jadłospisie każdego, kto walczy z dodatkowymi kilogramami. Jeśli właśnie zmagasz się z nadwagą, postaraj się pomyśleć o lekkiej modyfikacji swojej diety i odstawieniu na chwilę mięsa. Jeśli natomiast jesteś w sytuacji, w której to właśnie Ty przygotowujesz posiłek dla najbliższej osoby, która nie chce przyznać się do ograniczania kalorycznych posiłków spraw, aby obiad był posiłkiem, który doskonale spełni zarówno swoją smakową, jak również wizualną rolę.

Zupy warzywne – kopalnia witamin

Dla każdego, kto uwielbia zupy, taka forma obiadu powinna zdziałać cuda. Warto jednak w tym miejscu zamienić porcję rosołową z kurczaka na chude piersi lub postawić na sam bulion warzywny. Jeśli pozostawisz w wywarze wszystkie wykorzystane warzywa na nieco dłużej, problem braku nasycenia się posiłkiem z pewnością nie wystąpi!

Placki ziemniaczane w innej odsłonie

Placki ziemniaczane to tradycyjne danie górali beskidzkich. Zwykle smażone na głębokim tłuszczu, placki stworzone z mąki, startych ziemniaków z dodatkiem cebuli nie należą do dań zalecanych osobom na diecie. Warto jednak zastanowić się nad ich nieco lżejszą odsłoną i na obiad przygotować na placuszki pieczone w piekarniku, na przykład z dodatkiem warzyw. To o wiele mniej kaloryczne a równie smakowite chrupiące danie, najlepsze do spożycia od razu po pieczeniu.

Smacznego!