Syrop daktylowy – właściwości

Syrop daktylowy uznawany jest za jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Ma wielowymiarowy słodki smak. Można go dodawać zarówno do napojów, jak i potraw. Jakie właściwości ma syrop daktylowy? Do czego można go stosować?

Syrop daktylowy – składniki odżywcze

Syrop daktylowy jest gęsty i kleisty ma lekko orzechowy smak. Jest również skarbnicą wielu składników odżywczych. Składa się głównie z węglowodanów prostych, czyli fruktozy (stanowią 50% syropu daktylowego).  Zawiera śladowe ilości tłuszczu i niewiele białka. Jest skarbnicą potasu, w 100 g jest aż 848 mg tego pierwiastka. Syrop daktylowy zawiera również magnez, wapń, fosfor i żelazo oraz witaminy: A, E i z grupy B. Ze względu na dużą zawartość dobrze przyswajalnego żelaza niehemowego syrop daktylowy zalecany jest przy niedokrwistości.

Syrop daktylowy jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy: flawonoidów, kwasu fenolowego i karotenoidów. Zawiera również naturalną salicynę oraz roślinne związki bioaktywne, czyli polifenole i luteinę.

Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest zalecany osobom chorującym na cukrzycę oraz cierpiącym na insulinoodporność.

Dlaczego warto stosować syrop daktylowy zamiast cukru?

Syrop daktylowy wytwarzany jest z suszonych daktyli, a biały cukier z melasy buraczanej. W przeciwieństwie do cukru nie dostarcza pustych kalorii i ma wiele składników odżywczych mających pozytywny wpływ na zdrowie. Syrop daktylowy można stosować jako zdrowy zamiennik syropów do deserów, słodzik do herbaty lub wody. Można go również stosować jako zamiennik miodu w potrawach.

Warto łączyć syrop daktylowy z produktami o niskim indeksie glikemiczny. Są one wolniej trawione, dzięki temu nie powoduje tak szybkiego wyrzutu cukru we krwi.

Kiedy nie należy stosować syropu daktylowego?

Większość osób może bez problemu stosować syrop daktylowy, choć należy zachować umiar – zawiera cukry proste, które mogą być przyczyną otyłości.  Syrop daktylowy mimo tak wielu swoich prozdrowotnych właściwości należy wprowadzać do diety bardzo ostrożnie, ponieważ może wywołać różne reakcje alergiczne m.in. biegunki czy nudności.