Gdański Bowke, to miejsce, w którym czas jakby się zatrzymał. Można tutaj bardzo smacznie zjeść oraz napić się najlepszego piwa w mieście, a to za sprawą tego, że pochodzi ono z regionalnego browaru, które warzone jest specjalnie dla tej restauracji.
Nie dziwi zatem fakt, że miejsce to jest bardzo oblegane zarówno przez turystów, jak i mieszkańców Gdańska i okolic. Dlatego też jeżeli mamy w planach odwiedzić Bowke, aby spróbować różnych pyszności, które przygotowywane są dla Gości, to najlepiej jest zrobić wcześniej rezerwację. W innym razie istnieje ryzyko, że wszystkie stoliki będą zajęte, a my będziemy zmuszeni czekać krótszą lub dłuższą chwilę na to, aż któreś z miejsc się zwolni. Ale nawet jeśli zaszła by taka konieczność, to naprawdę warto, bo to co serwują kucharze tej restauracji, to prawdziwe niebo w gębie.
Miejsce dla piwoszy i osób, chcących smacznie zjeść
Choć Gdański Bowke słynie z jedynego w swoim rodzaju piwa, które przyciąga do tego miejsca wielu piwoszy, to tak naprawdę jest to restauracja familijna, w której każdy znajdzie coś smacznego dla siebie. To co wyróżnia ten lokal, to przygotowywanie potraw, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, bo pochodzące z polskiej, tradycyjnej kuchni.
Już od progu daje się wyczuć urzekający zapach świeżo wypiekanego chleba, co niejednemu przywołuje na myśl cudowne chwile z dzieciństwa. Po zjedzeniu dania głównego, warto jest dać się skusić na nieziemski deser, chociażby w postaci pralin, które wypełnione są likierem Goldwasse. Jak już wspomniano, restauracja ta jest familijna, a zatem przyjazna rodzinom z dziećmi, dla których też znajdziemy ciekawe propozycje w menu.
Odrobina historii, czyli kilka słów o Bowke
Skąd wzięła jest nazwa restauracji Gdański Bowke? Otóż wywodzi się ona z legendy, która dobrze znana jest każdemu gdańszczanowi. Tym samym Bowke stał się postacią historyczną, która jednak nie może pochwalić się zbyt ciekawym życiorysem. Wierząc legendom ta osobistość dwudziestolecia nie dbał on to żeby mieć stałe miejsce zatrudnienia, a co więcej lubił sięgać po mocne trunki. Ale za to miał ogromne poczucie humoru, którym ubrawiał miasto i być może dzięki temu, do dziś o nim pamiętamy.
Idąc za przykładem, do czego zobowiązuje już sama nazwa restauracji, obsługa oraz kucharze dokładają wszelkich starań, aby w lokalu panowała przyjazna, ciepła atmosfera, a opuszczający to miejsce Goście byli w pełni usatysfakcjonowani i zadowoleni.