Olej palmowy – zastosowanie i zalety

Spożywanie oleju palmowego budzi skrajne emocje. Jest to jeden z najczęściej produkowanych olejów, który pozyskuje się z owocostanów lub nasion palmy oleistej. Jakie jest zastosowanie tego oleju i jak kupować zdrowy olej palmowy?

Olej z ziarna palmowego i olej z miąższu

Z palmy oleistej pozyskuje się dwa rodzaje olejów – olej z ziarna oraz olej z miąższu. W naszej diecie znacznie częściej znaleźć możemy olej z miąższu palmowego.

Olej palmowy – zastosowanie

Olej z miąższu palmy oleistej znajduje się w wielu produktach spożywczych. Znajdziemy go m.in. w sosach, gotowych daniach, margarynie i słodyczach. Olej z ziarna palmowego lub miąższu jest krytykowany za wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych. Rafinowany olej palmowy ma żółtawy kolor i jest powszechnie używany do smażenia.

Olej palmowy nierafinowany

O ile zdania co do właściwości zdrowotnych rafinowanego i utwardzonego oleju palmowego są podzielone, o tyle dietetycy zgodnie twierdzą, że nierafinowany (czerwony) olej palmowy jest dobry dla naszego zdrowia, gdyż jest źródłem beta-karotenu, witaminy E, koenzymu Q-10 oraz skwalenu. Zdrowy catering także go wykorzystuje.