Czy słyszeliście już o cieście z czerwonej fasoli?

Być może fasola nie jest pierwszym wyborem, który nasuwa na podczas poszukiwań głównego składniku na słodki wypiek. Zapewniamy jednak, że pomimo wewnętrznej sprzeczności, ciasto przygotowane przy użyciu właśnie tego składniku, z pewnością zadowoli nawet największych łasuchów. Poniżej proponujemy dwa różne sposoby na przygotowanie tego przysmaku, które będą doskonałe zarówno dla wszystkich tych, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów, jak również dla każdego, kto już dawno ukochał sobie zdrowe i smaczne jedzenie.

Ciasto FIT

Aby przyrządzić słodki przysmak z fasoli w wersji fit, będziesz potrzebować do tego celu:

  • czerwoną fasolę (1-2 puszki)
  • jajka (4)
  • kakao (3 łyżki)
  • banany (2)
  • ksylitol (3 szklanki)
  • olej kokosowy (3 łyżki)
  • soda oczyszczona (1-2 łyżeczki)

Przygotowując to ciasto nie wykorzystujesz ani mąki, ani cukru, dlatego jest lekkie, smaczne i zdecydowanie nietuczące. Jego przyrządzenie jest niezwykle łatwe. Wystarczy odsączyć fasolę, dodać do niej jajka, rozgniecione banany, olej, sodę, kakao, ksylitol i dokładnie zmiksować. Całość dokładnie wstaw do piekarnika na około 50 minut. Na koniec stwórz polewę na przykład z gorzkiej czekolady i migdałów. Doskonały efekt gwarantowany!

Fasolowe BROWNIE z żurawiną

Dla niepoznaki, ciasto z czerwonej fasoli może być również przyrządzone w formie popularnych i bijących rekordy popularności – brownies, w których jako dominujące składniki wystąpią zdrowa i smaczna czerwona fasola, gorzka czekolada oraz suszona żurawina. Do stworzenia tego ciasta, wykorzystasz:

  • jedną puszkę czerwonej fasoli
  • jajka (4 sztuki)
  • kakao (4 płaskie łyżki)
  • stewię (6 płaskich łyżek)
  • żurawinę (garść)

Nie zapomnij o polewie! Do jej wykonania niezbędna stanie się gorzka czekolada (ok. 50 g), masło roślinne (20 g) oraz żurawina.

Przygotuj deser z jednego z zaprezentowanych wyżej przepisów i sprawdź, czy Twoi domownicy i goście zorientują się, jaki jest jego główny składnik?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *