Stewia – czym jest i jakie są jej właściwości?

Coraz więcej osób decydujących się na utrzymywanie ścisłej diety i dbających o swoją figurę, stawia na substancję słodzącą, jaką jest stewia. Jest niezwykle słodka, a jednocześnie – zdrowa. To doskonały zamiennik dla powszechnie stosowanego cukru, który z pewnością doceni każdy organizm. Niewątpliwie jest to świetne rozwiązanie w czasach, gdy wielkim problemem wśród społeczeństwa jest zarówno cukrzyca, jak i nadwaga.

Co to jest stewia?

Zdrowa substancja słodząca – brzmi jak mit? Nic z tych rzeczy! Taka jest właśnie stewia, która coraz chętniej pojawia się w szafkach i na stołach Polaków. To roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej. Jest uprawiana w dwóch krajach – Brazylii oraz Paragwaju. Wchodzi w skład rodziny astrowatych oraz jest jednym z dwóch gatunków, które zawierają w sobie słodkie związki. To glikozydy stewiolowe, jakie stanowią główny składnik liści tej wyjątkowej byliny.

Dojrzała roślina stewii jest dość spora, ponieważ wysokość wynosi około 80 cm, zaś liście o łopatkowym bądź owalnym kształcie mają aż 4 cm długości. Sama łodyga jest zdrewniała. Mieszkańcy Brazylii oraz Paragwaju nazywają stewię niczym innym jak “słodkim ziołem Paragwaju” lub “miodowym liściem”. Dziś coraz chętniej podejmują się jej uprawy także mieszkańcy Azji oraz Europy.

Ciekawostką jest, iż słodycz liści stewii jest nawet do 350 razy większa aniżeli słodycz cukru! Wydawać by się to mogło niemożliwe do wykonania, a jednak tak właśnie jest. Jednak bardziej istotny staje się fakt, że stewia nie dostarcza organizmowi pustych kalorii.

Jakie właściwości ma stewia?

Stewia posiada szereg zalet, które mają ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Przede wszystkim większość osób wskazuje na jej bezkaloryczność. Dzięki temu stewia jest zdrowym zamiennikiem zarówno dla cukru, jak i innych słodzików. Nie powoduje ona konsekwencji zdrowotnych takich jak nadwaga, otyłość, próchnica, nadciśnienie czy cukrzyca. To doskonały składnik dla diabetyków, ponieważ ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi.

Ponadto stewia wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwpróchnicze oraz grzybobójcze. Dzięki niej niemożliwy jest także rozwój infekcji wirusowych, co czyni ją także substancją przeciwzapalną. Roślina, jaką jest stewia, ma szeroki wpływ na nasze zdrowie i wygląd. Pozwala oczyszczać, regenerować i odżywiać skórę. Docenią to osoby borykające się z trądzikiem.