Babka wielkanocna nie tylko na Święta – proste przepisy

Faktem jest, że tradycyjne ciasto piaskowe w formie wielkanocnej babki, to jeden z ulubionych pozycji na świątecznym stole. Wiosna, a więc okres, kiedy przyroda, a co za tym idzie, nasze smaki budzą się z zimowego snu, obfituje w mnogość lekkich i smakowitych potraw, także na słodko. Dla każdego, kto przystępując do wielkanocnego śniadania myślał już o deserze, prezentujemy trzy ciekawe przepisy na babkę piaskową a z racji tego, że Święta Wielkanocne niestety są już za nami, dzięki naszym pomysłom, jeszcze lepiej przygotujesz się na przyszły rok!

Babka – wersja tradycyjna

Zacznijmy od najprostszego, a zarazem najbardziej charakterystycznej dla całego okresu Świąt Wielkanocnych, przysmaku. Tradycyjna babka piaskowa, to uczta dla zmysłów. Jej przygotowanie jest niezwykle szybkie i łatwe, a do przygotowania tego wiosennego deseru, wystarczy mieć w lodówce:

  • 3 jajka
  • margarynę
  • mąkę pszenną
  • mąkę ziemniaczaną
  • cukier
  • proszek do pieczenia
  • dodatkowo: sok z cytryny

Jak przygotować?

Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wlej przygotowaną masę z połączenia podanych składników do formy, następnie ubij białka i delikatnie dodaj do ciasta, na koniec włóż ciasto do pieca i poczekaj około 45-50 min. Po upłynięciu tego czasu, wystaw przysmak i posyp na wierzchu cukrem pudrem lub polej tradycyjnym lukrem.

Babka budyniowa – dla wielbicieli delikatniejszych smaków

Jeśli przejadła Ci się zwykła wielkanocna babka, dodaj do przygotowanego ciasta budyń w wybranym smaku (śmietankowym, czy waniliowym). Z pewnością uzyskasz wówczas nieco inny, ciekawszy aromat.

Składniki:

  • mąka pszenna
  • jajka (5 sztuk)
  • cukier (1 szklanka)
  • masło (całe opakowanie)
  • bułka tarta
  • proszek do pieczenia
  • budyń

Czekolada górą! – pomysł na babkę z dodatkiem kakao

Jeśli jesteś wielbicielem lub wielbicielką czekolady, nic straconego. Do tak przygotowanych wcześniej przez Ciebie babek zarówno w formie ciasta budyniowego, jak również bardziej tradycyjnej formy, możesz śmiało dołożyć 2 – 3 łyżki kakao. Uzyskasz wówczas przyjemny i aromatyczny czekoladowy posmak.