Gotowanie na majówkę – pomysły na potrawy z grilla

Długi majowy weekend zbliża się wielkimi krokami. Dla każdego, kto rokrocznie wyjeżdża na krótki urlop w środku roku na działkę za miastem, domek w lesie, decyduje się na kilkudniowy piknik daleko w górach lub nad morzem, to doskonała okazja na zorganizowanie przyjęcia w gronie najbliższych. Ze względu na to, że będzie to wyjazd na tak zwanego „grilla”, warto do tego celu dobrać odpowiednie jedzenie. Aby tradycji stało się za dość, zabierz ze sobą turystycznego grilla i przyrządź dla swoich gości pyszne pieczone potrawy.

Co musi znaleźć się na talerzu podczas grillowania?

Nie ma spotkania przy grillu bez kiełbasek, kaszanek, karczku i chlebka. Te tradycyjne dania, które jemy właśnie w trakcie długiego weekendu majowego, doskonale smakują jako wędzone i pieczone przekąski. Mając przed sobą takie frykasy oraz będąc w otoczeniu pięknej przyrody, która budzi się do życia, czas spędzony w gronie przyjaciół w trakcie tych kilku chwil z pewnością upłynie w doskonałej atmosferze.

Potrawy z grilla, których do tej pory nie jadłeś

Oczywiście, każdy z nas właśnie w trakcie majowego grillowania chciałby zjeść nieco mniej zdrowego jedzenia. To w końcu nasza tradycja. Warto jednak takie klasyczne potrawy połączyć z nieco mniej obciążającymi wątrobę przysmakami. Doskonałym pomysłem są grillowane warzywa, w tym bakłażany, brokuły, czy cukinie a także ryby i owoce.

Grillowe napoje

Wolne dni sprzyjają piciu napojów wyskokowych. Jeśli jednak dotarłeś do Twojego miejsca poza miastem samochodem, warto wypróbować kilka niezwykle smacznych i zdrowych napojów, które pozwolą Ci wrócić spokojnie do domu. Doskonałym pomysłem będą wszelkiego rodzaju koktajle owocowe, również z dodatkiem mleka, soki z wyciskanych świeżych owoców, a także soki warzywne z marchewki, pora, szpinaku, czy buraków. Te ostatnie można śmiało przyrządzić w małym, przenośnym blenderze.

A Wy jakie macie plany na długi weekend?